
Andreas a descoperit Bitcoin in 2011 si a petrecut mai mult de 12 ani citind si invatand ce este aceasta extraordinara retea si cum functioneaza ea. Faptul ca pe coperta cartii apar niste insecte, mai exact furnici, nu este intamplator. El spune ca “furnicile taietoare de frunze sunt fiinte foarte complexe, care se organizeaza asemanator cu oamenii: in colonii foarte mari, in timp ce fiecare furnica individuala opereaza conform unui set de reguli simple, determinate de interactiunea sociala si schimbul de arome chimice(feromoni)”
Ce legatura are acest lucru cu Bitcoin? Desi furnicile taietoare de frunze au colonii bazate pe caste si au o regina care e responsabila pentru reproducerea speciei, ele nu au o autoritate centrala sau un lider care sa le conduca sau sa le guverneze. Intreg sistemul lor de guvernare este ceea ce am putea numi un ” sistem descentralizat “, fapt care a dus la atingerea unei performante fantastice in dezvoltarea si evolutia acestor mici insecte. Natura ne demonstreaza mereu ca sistemele descentralizate pot fi extrem de reziliente si pot atinge o complexitate incredibila, fara a fi nevoie de o autoritate centrala, ierarhie sau sisteme sofisticate de impartire a puterii.
Bitcoin este precum o astfel de colonie descentralizata – este o retea complexa, care functioneaza pe aceleasi principii precum o colnie de furnici. Fiecare individ are un rol specific, in cadrul intregului mecanism, nu exista lupta pentru putere sau o entitate care sa controleze intreg sistemul creat. Fiecare nod existent in aceasta retea este asemanator cu furnica din colonie, care indeplineste niste task-uri bine stabilite si in acelasi timp, contribuie sa consolidarea si mentinerea increderii intre toate celelalte noduri, astfel contribuind la crearea unei retele de incredere puternice.
Multumim Vlad ( aici il gasiti pe Vlad: https://github.com/motorina0 ) pentru timpul si energia investite in traducerea acestei minunate carti, scrisa de catre Andreas Antonopolous. Aici gasiti link-ul cu cartea in format PDF :