RE-DESCOPERIREA BANILOR, der GiGi

Bitcoin este redescoperirea banilor. Sunt bani reconsiderați. Este eliminarea riscului de contrapartidă. Sunt cei mai puri, mai rapizi și mai sănătoși bani, re-imaginați de la zero. Este o dovadă computațională a evenimentelor istorice, construind o istorie incoruptibilă fără a te baza pe încredere.

Bitcoin este conștientizarea că criptografia nu este suficientă. Este admiterea că terții de încredere sunt verigi slabe de securitate. Este o fortăreață impenetrabilă a validării, care spune lumii că blocurile invalide nu trebuie să se aplice.

Prin reintroducerea încrederii, fie prin atacul lingvistic, care este o dovadă a mizei, fie prin atacul de reglementare, care reprezintă schimburi centralizate și custozi, „cripto” distruge tot ceea ce face ca invenția lui Satoshi să fie grozavă în primul rând.

Majoritatea oamenilor nu au înțeles încă că Bitcoin este diferit. Nu este o companie. Nu poate da faliment. Nu are niciun CEO care să poată fi influențat, arestat sau corupt. Este o forță a naturii, precum valul care vine și iese, ca soarele care răsare în est. Poți avea o părere despre el, dar opinia ta nu o va influența în niciun fel. La fiecare 10 minute, Bitcoin se reafirmă. La fiecare 10 minute, cimentează un mesaj în lanțul său temporal: „nu trebuie să furi”.

Politica monetară a Bitcoin este stabilită prin timp, nu prin decret. Nu poate fi schimbat. Nu poate fi certat. Nu are legătură cu cererea, nu are legătură cu consumul de energie și independent de politică.

Copiile slabe la care ne referim ca „shitcoins” nu țin seama de natura Bitcoin. Ei sunt indiferenti de natura banilor, chiar; crezând că „banii tăi trebuie să lucreze pentru tine”. Crezând că banii trebuie să câștige un fel de randament; acei bani înșiși ar trebui să facă un profit nominal.

Nu. Banii tăi trebuie doar să funcționeze, punct. Banii tăi ar trebui să fie ai tăi și numai ai tăi și nu ar trebui să-ti poata fi furati de catre nimeni.

Dacă banii tăi necesită permisiunea pentru a fi cheltuiți, nu sunt banii tăi. Dacă banii tăi au risc de contrapartidă, nu sunt bani, ci credit. Dacă banii tăi te fură, nu sunt banii tăi, ci un mecanism de control și finanțare al guvernului tău. Dacă banii tăi necesită identitate, nu este vorba de bani, ci de un sistem de scor de credit social.

Banii nu au randament.
Banii nu au risc de contrapartidă.
Banii nu sunt credit.
Banii nu trebuie să „crească”.
Banii nu au nevoie de identitate.
Banii nu au memorie.

„Tot rostul banilor este să nu-ți cunoști clientul”, așa cum a spus odată un comediant italian.

Bitcoin este un răspuns la eșecurile morale ale banilor fiat și ale instituțiilor noastre monetare fiat. „Crypto” este o reîncarnare a acestor instituții în declin, înlocuind fețele prietenoase ale bancherilor bărbieriți cu zâmbetele timide ale adolescenților neîngrijiți. Unii îl numesc progres. Eu o numesc lipsă de etică.

Banii sunt pe cât de importanți, pe atât de invizibili. Importanța banilor iese în prim-plan abia atunci când banii mor, ceva care, fără îndoială, se întâmplă la scară globală în timp ce scriu aceste cuvinte.

Am uitat ce sunt banii. Am uitat de înțelepciunea de odinioară, de importanța greutăților și măsurilor oneste. Am uitat că camăta este un păcat, că dragostea de bani de dragul banilor este rădăcina tuturor relelor. În consecință, am ignorat mult prea mult timp rădăcina tuturor relelor monetare: monopolul guvernamental asupra emiterii și controlului banilor.

Producerea banilor ridica o întrebare etică. Tipărirea banilor este un eșec moral, iar shitcoinery nu este altceva decât tipărirea banilor ascunsă în spatele vălului confuziei, al euforieei tehnologice și al presupusei inovații (sau mai rău: al altruismului).

Bitcoin este onest, corect și sincer. Este nonviolent și voluntar. Este o barcă de salvare și o ieșire, și nu trebuie combinată cu nenumăratele de monede de rahat care îi călăresc coada.

Concepția imaculată, emiterea cronologică și creșterea organică a Bitcoin sunt ceea ce îl deosebește de orice altceva. Lipsa riscului de contrapartidă este ceea ce îl defineste ca “bani”. Lipsa lui de conducere este ceea ce il face descentralizat. Dovada sa computațională a ordinii evenimentelor este ceea ce il face verificabil, independent și ireversibil. Reglarea greutății sale este ceea ce îl face un sistem autosustenabil: capabil să se întrețină și să se reproducă.

Toate shitcoins-urile se vor ofili în irelevanță ca o consecință a existenței continue a Bitcoin. Vor deveni irelevante pentru că jocul banilor este un joc al lichidității și al puterii de cumpărare, iar în acest joc supraviețuiesc doar cei puternici.

Lumea se rearanjează. Se rearanjează pentru că am uitat ce sunt banii. Se rearanjează pentru că încarnarea actuală a „banilor” – datoria emisă de guvern care fură de la săraci și dă celor bogați – se rupe. Și în timp ce se rupe, Bitcoin va continua. La fiecare 10 minute, se găsește un nou bloc. La fiecare 10 minute, Bitcoin se reafirmă. La fiecare 10 minute.

Și poți fi parte din ea. Puteți face treaba, puteti invata, vă puteți ține propriile chei și puteți rula propriul nod. Asta este tot ceea ce Bitcoin cere de la tine. Un pic de responsabilitate.

Dacă nu dețineți propriile chei, nu dețineți bitcoin, ci IOU. Dacă nu vă conduceți propriul nod, nu aveți niciun cuvânt de spus în Bitcoin – sunteți dependent de ideea altcuiva despre Bitcoin.

Pentru ca bitcoin să reprezinte banii tăi, trebuie să ții propriile tale chei și trebuie să ai propriul tău nod. Și cu asta, și tu poți redescoperi banii. Poți redescoperi ce înseamnă să ai stabilitate și autonomie profundă. Poți să lucrezi și să te transformi într-un individ suveran.

Nu trebuie să ceri permisiunea nimănui. Tot ce ai nevoie este ceva curiozitate – sau multă durere. Sper, de dragul tău, că curiozitatea te va aduce la Bitcoin. Bitcoin poate stârni curiozitatea, dacă ești pregătit pentru asta. Shitcoins, custozii și sistemul monetar fiat vor aduce durere.

Alegerea este a ta și ai tot timpul din lume să o faci. Pentru că Bitcoin este și asta este suficient. Nu se ascunde, ci așteaptă. Afară în aer liber, gata de a fi descoperit. Și cu fiecare suflet care vede Bitcoin așa cum este, o parte mai mare a umanității va redescoperi ce sunt banii.”

dergigi.com – https://dergigi.com/2022/12/02/bitcoin-is-the-rediscovery-of-money/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top